Rättvisemärkt kaffe


Hälla kaffe
Originally uploaded by Joakim Holmström.

Som du säkert vet, är de människorna som gör ditt kaffe, te, bananer, etc. inte särskilt rika. Ofta är villkoret vidriga och de saknar skyddsutrustning. Därför tycker jag att du ska köpa Rättvisemäkrt kaffe och andra produkter istället för de vanliga. Det garanterar att de som gjort produkten fått skäligt betalt, så att de kan leva på sin lön och skicka sina barn till skolan. Kolla in mer fakta på www.rattvisemarkt.se och handla varorna i en affär nära dig.
Så här ser logotypen ut (att leta efter i hyllorna)

Annonser

2 reaktioner till “Rättvisemärkt kaffe”

  1. Men om alla skulle köpa rättvisemärkt skulle inte det då leda till at de fattiga som idag har ett skitjobb inte skulle ha något jobb alls för att företagen skulle sollas ut och bara de som ger bäst rättvisa vinner?. Då skapas det färre jobb och de som innan hade jobb men med skitlöner och dåliga avtal får inget alls av kakan. Jag ställer mig lite på tvären till det där tyvärr. bra tanke dock om inte människan vore så girig. Eller är jag ute och cyklar? 😉

  2. Jag skulle säga att du är fel ute. Marknaden omfördelas, helt rikigt, om alla börjar köpa Rättvisemärkt. Det gör dock inte att de fattiga och orättivsa konkurreras ut. Det beror på att efterfrågan inte förändras. Alla vill ju fortfarande dricka lika mycket kaffe. Tanken är inte att Rättvisemärkt ska få monopol på marknaden, utan att andra (som inte har Rättvisemärkt-loggan) också ska börja med rättvis handel. Idag är det faktiskt så att producenter (det du kallar företag) står i kö för att få bli Rättvisemärkt-certifierade. Dessutom jobbar Rättvisemärkt mycket med kooperativ och med att jobba bort mellanhänderna. Det är rättvisa och gör inte folk arbetslösa. Inget försvar finns att handla orättvist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s