Obama, sossar och de gröna

Jag har funderat på några samband. De må vara lösa i vissa fall, men det är ändå en intressant trend.

  • Barack Obama kör sin kampanj med ledorden ”Change we can believe in”. Han samlar in pengar från vanliga amerikaner, inte från lobbygrupper och andra makthavare, som är brukligt i amerikanska presidentval. När man tidigare besökte på barackobama.com blev man uppmanad: ”Join the movement
  • Socialdemokraterna på hemmaplan satsar på något slags mellanting, med sloganen; ”Bli supporter”. Ordvalet leder mina tankar till att man ska stödja en färdig idé, men på socialdemokraterna.se ges en lite mer delaktig bild av kampanjen: ”Goda idéer behöver stöd. Och mothugg” står där att läsa.
  • Vi gröna talar ofta om att ”Gå med i den gröna rörelsen”. När tidningarna hade krigsrubriker om klimatet, löd en banderoll på mp’s hemsida: ”Oroad för klimatförändringarna? Bli en del av lösningen”

Börjar du se vart vi är på väg? I mina ögon är det här tydliga tecken på att vi går mot mer engagemang bland gräsrötterna. Dessa kampanjer är givetvis iscensatta ovanifrån, men det gensvar t ex. Obamas kampanj fått, visar att gräsrötterna är hoppfulla och gärna engagerar sig.

Annonser

3 reaktioner till “Obama, sossar och de gröna”

  1. Du glömmer den viktigaste punkten, den som har tydligast samband med obamsas kanpanj (enlig mig). Moderaterna har börjat med något som heter politiker 08, en sida där vem som helt (även om du är moderat eller inte) kan dela med dig av idéer och synpunkter. Sidan må vara i en baby-stadie just ju men jag är säker på att den kommer växa ju närmre vi närmar oss valet 2010

    För övrigt: kul att du nämner sossarna, hade aldrig sett ”Bli supporter” kampanjen på just det sättet =P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s