COP15-lägret, dag 1

Ett språkrörs dagbok från Grön Ungdoms läger i Malmö/Köpenhamn, del 1:

Klockan åtta i morse samlades ett tjugotal medlemmar från Grön Ungdom i Stockholmsregionen för att åka till lägret i Malmö/Köpenhamn.
Efter en lång resa Stockholm – Malmö med buss är kom vi äntligen fram.
Resan var mest seg och präglades av trötta, men engagerade resenärer. Den hettade dock till i slutet, när några av oss kom i diskussion med autonoma socialister. I mångt och mycket var vi oense, ändock tyckte jag det var värdefullt att få insikt i hur deras världsbild ser ut.

Dagens program började med att gröna ungdomar från hela landet hälsades välkomna och lärde känna varandra. Vi fick sedan en uppdatering om hur förhandlingarna går av Fredrik Frangeur, som är ackrediterad till COP15-mötet. Han förklarade att AOSIS (de öriken som kommer att gå under, utan tillräckliga åtgärder) för den mest vetenskapsbaserade och rättvisa klimatpolitiken i förhandlingarna. De får stöd av många NGOer (frivilligorganisationer från civilsamhället, exempelvis Greenpeace.)

Vi fortsatte med att lyssna till Olof Svensson (från bl a Ofog), som berättade om icke-våldsmetoder och hur en kan hantera våldsamma situationer.

Efter ett antal dragningar av säkerheten, danska polisens utökade befogenheter och indelning i vängrupper är vi nu så förberedda vi kan bli. I morgon väntar den stora demonstrationen i Köpenhamn och ett gediget program på Klimaforum, det alternativa klimatmötet där alla är välkomna.

Själva förhandlingarna har jag inte haft någon möjlighet att följa idag. Intressant nytt kommer ofta från bland andra Jakop Dalunde, Erik Malm , Greenpeace twitter och Svenska Kyrkans volontärer.

Imorgon gäller det. Då visar vi världen att vi bryr oss om vår framtid. Det blir ännu en milstolpe i en framtidsrörelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s