COP15-lägret, dag 2

Ett språkrörs dagbok från Grön Ungdoms läger i Malmö/Köpenhamn, del 2:

Dagen började tidigt på vandrarhemmet med frukost och lunchpackning.
Den prickiga korven förblev orörd av klimatsmarta gröna ungdomar.
Fältbiologernas buss, till synes hämtad från den amerikanska sjuttiotalslandsbygden, skulle ta oss till Köpenhamn och dagens stora händelse: Demonstrationen i Köpenhamn.
Stämningen i bussen var morgontrött, munter och något nervös inför ett eventuellt möte med den danska polisen.
Så åkte vi genom Malmö, över Öresundsbron, ner i tunneln och till slut upp på det danska fastlandet. Vi började så smått koppla av och tänkte att risken att stoppas av dansk polis nu var över.
Plötsligt ser jag en polismotorcykel bakom oss. Det skulle inte dröja länge innan den fick förstärkning och stoppade oss.
Den danska polisen, betedde sig exemplariskt metodiskt och trevligt, i kontrast till vad vi hört och blivit varnade för.
Stämningen var tryckt, vilket vi lättade upp genom att sjunga fina gamla fredssånger och leka. Vi blev visiterade och identifierade. Utanför bussen, där alla som var färdiga samlades, började vi sjunga klimatsånger och leka ännu mer. Rädslan kan aldrig vara vårt vapen, glädjen är vårt verktyg. Efter ett tag fick vi åter sätta oss i bussen, men fick då besked att bussen inte fick åka vidare, eftersom den inte var miljöklassad. Vi fick poliseskort till närmaste metrostation, som äntligen tog oss in till stan.

Efter ett tag där, rörde vi oss till den stora demonstrationen. Massor av folk var då redan där: franska, tyska, engelska och danska plakat lade jag snabbt märke till. Jag passade på att möta upp Anna, som åker med Svenska Kyrkan. Någon timmes väntan senare kunde vi äntligen börja gå. Folkmängden var otrolig, överallt människor. Glada tillrop, seriösa krav, karnevalsstämning och flaggviftande avlöste varandra.
Efter demostrationen krånglade vi oss äntligen tillbaka till Malmö, åt en god middag och tog oss slutligen tillbaka till vandrarhemmet.

Nyfiken på den svenska rapporteringen började jag läsa in mig på nyheterna så fort vi kommit tillbaka in i riket.
Jag blev något förvånad över den våldscentrerade mediebilden. De få våldsverkarna dominerade totalt i exempelvis Aftonbladet.

Det fick mig att skicka följande mejl till Aftonbladet.

Hej Aftonbladet!
Jag deltog på demonstrationen i Köpenhamn igår (12 dec).
Jag tycker ni ger en skev bild av den, som uteslutande beskriver våldet och knappt alls nämner den fantastiska fredliga uppslutningen. Faktum är att våldsverkarna endast utgjorde någon, eller på sin höjd några, promille av demonstranterna. Vi var uppemot 100 000 fredliga demonstrerade från hela världen. Vi var där för att visa vårt engagemang i klimatfrågan, vår solidaritet med de fattiga länderna som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Vi vill ha ett rättvist, ambitiöst och bindande klimatavtal i Köpenhamn. Att detta inte får något utrymme på er webb är mycket beklagligt. Vad världen behöver höra om är goda exempel, inte världsfrånvända våldsverkare.

Mvh
Joakim Holmström
Språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen

I seriösare media är rapporteringen mer balanserad, men sensationshysterin i kvällspressen tröttar ändå ut mig.

Media: DN, SvD, Expressen (2), Le Monde (som, för den franskspråkiga, stod för den kanske bästa artikeln)

Annonser

One thought on “COP15-lägret, dag 2”

  1. Det är riktigt tråkigt att bevakningen har varit så usel. Såg att Aftonbladet nu verkar ha ändrat framtoning i frågan – bra att du ligger på dem!

    – Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s