Berlusconi slagen i ansiktet

Det rapporteras att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi slogs blodig under ett besök i Milano igår. Gärningsmannen greps på plats och är en 42-åring med psykiska problem. Gärningsmannen tycks inte haft några politiska mål. När jag idag passerade Vänsterns Studentförbunds bokbord på Stockholms Universitet, såg jag en Metro med artikeln om överfallet uppslagen och inringad med ett hjärta. Här och var syns uppmuntrande kommentarer, till stöd för våldet. En facebookgrupp har också bildats till stöd för gärningsmannen.

Jag avskyr det mesta Berlusconi står för. Jag skulle gärna se ett regeringsskifte i Italien. Men det ska ske på fredligt och demokratiskt sätt. Rättfärdigande av våld är fel och kan inte höra hemma i en seriös politisk debatt. Vill vi fred, kan vi inte uppmuntra våld. Vår kamp ska vara pennans och talets, inte våldet och hatets.

UPPDATERING: Benjamin Juhlin, som gått med i fanpage’n på facebook, försvarar sig så här:

Du borde inte blogga om saker du inte hört några motargument för 😉

Det kan Aldrig ses som något farligt för demokratin att kasta en katedral i huvudet på en man som visar så tydligt avsky för det system folk nu försöker försvara honom med. Silvio Berlusconi har åtskilliga gånger visat att han föraktar demokrati genom att stifta lagar som gör att han själv inte går att straffa, ett styrande av medier utan dess like och ett maskande som förhindrade den rättfärdigt valda Romano Prodi att styra.

Jag anser att man kan slänga katedraler i huvudet på Berlusconi utan att bryta mot någon av demokratins grundvärderingar, Berlusconi har själv brytit mot dem tillräckligt många gånger för att kunna försvaras med dem.

Jag menar att demokratin skadas av detta tilltag. Jag tänker inte på något sätt försvara Berlusconis agerande, det han gör skadar också demokratin. Det rättfärdigar inte att bryta mot demokratiska värderingar, för de demokratiska värderingarnas skull. Målet rättfärdigar inte medlet, utan visar bara att våldsförespråkarna sänkt sig till samma låga nivå som Herr Mediestyrare själv.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s