3. Ha tråkigt

Många av oss har en smartphone inom räckhåll hela tiden och behöver med internet aldrig vara riktigt uttråkade. Det finns alltid några gulliga djur, fiffiga life hacks eller mumsiga maträtter att titta på. Den som inte aktivt försöker göra sig sysslolös kommer inte heller att bli det. Det finns alltid något att fördriva ledan med. Men tänk om det finns en poäng med att inte göra det? Att istället låta ledan ta plats?

Jag tror att vi mår bra av att ibland ha tråkigt.

Religiösa grupper har fattat det här sedan länge. I många traditioner finns idéerna om att dra sig undan, att undvika input för att komma närmare sig själv och Gud eller en övernaturlig verklighet. Jesus gick ut i öknen för att vara för sig själv. Tyst retreat är en populär övning i kyrklig regi. Meditation och mindfullness tangerar också samma tema.

Den som ständigt matar hjärnan med intryck i förströelse kommer inte att tänka några djupare tankar. Hen kommer inte heller att möta sig själv eller ens få ordentlig avkoppling.

När jag provade tre dagar i tystnad i Taizé tog det mig kanske en och en halv dag att fullkomligt varva ner. Då var alla tankar utredda och ett slags tomhet infann sig istället. Jag kunde börja uppskatta fågelsången, löven, ja, till och med motorljuden från bilar som körde förbi. Sinnena skärptes, nuet blev mer påtagligt.

Fördjupa dig:

Vila ligger inte långt från tråkighet, eller strypande av informationsinflöden. Tomas Sjödin har skrivit en hel bok om det. Den heter ”Det händer när du vilar” och är mycket läsvärd.

Gör det själv:

Stäng av en dag. Koppla ur. Se till att bli riktigt uttråkad. Sätt dig och bara glo. Se vad som händer. Kanske händer nåt, kanske inte. Det kan ju också vara ganska skönt.

Detta är inlägg 3 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s