4. Vilka poddar lyssnar du på?

Poddar är en toppenuppfinning. När jag leker med Signe, går barnvagnspromenader eller städar hemma är det alldeles lagom att lyssna på något bra i bakgrunden. Det håller hjärnan igång och händerna fria. 

Därför kör vi lite poddtips här. Posta dina egna favoritpoddar i kommentarerna.

Jag fastnade tidigt för Värvet, där Kristoffer Triumf intervjuar kända personer om deras liv. Han har själv sagt att syftet med intervjun är att göra något som liknar ett hovporträtt. Det handlar alltså om en ganska inställsam bild, där den intervjuade ska framställas i sin bästa dager. Det blir långa (1-1,5h) och ärliga samtal om livet, karriären och relationer på ett öppet sätt. Nästan alla människor är intressanta för den som verkligen lyssnar och det gör Kristoffer Triumf. Värvet är en succé och har länge legat i topp bland svenska poddar.

Just nu gillar jag 80 väldigt goda mackor, där de två komikerna Albin Olsson och David Sundin lagar sig igenom Lasse Kronérs kokbok med samma namn. En macka i veckan. Med segment som ”vi går och handlar” och ”dags att laga mackan” kan ju inget gå fel. Alla mackor består av formbröd som ska stekas. Bra en sån sak.

En numera död podd som är värd att lyssna igenom är Flugan, där Jack Werner och Nils von Heijne diskuterar internet som socialt fenomen. Vad gör folk av nätet, hur kommer det påverka oss framöver?

Den där mediecirkusen på andra sidan Atlanten följer jag mest genom USA-podden (tidigare USA-valpodden). Avslappnat, trevligt och fullt med härlig trivia mitt i den pågående kollapsen där borta. Sara Stenholm Pihl styr skutan i denna Sveriges Radio-podd med bravur.

Allt du velat veta på fem minuter ger precis det, nämligen snabb triviakunskap om allt från Jeanne d’Arc till världens sju underverk. Fritte Fritzson är vår rappa lärare i denna kortpodd.

Svenska skampodden är tillhållet för oss som inte kan släppa norska TV-serien Skam. Ida Kjellin och Anna-Karin Linder gör en djupgrävande podd per avsnitt, ofta längre än själva tv-avsnittet för att verkligen gräva ner sig i varje aspekt av karaktärerna.

Vi som gillar kuriosa och kultur från 40-80-talen lyssnar givetvis på Kalle Linds utmärkt nördiga Snedtänkt. Här ryms så skilda ämnen som frikyrkopop, kupletter, svenskt civilförsvar och sjuttiotalsporr. Många konstiga fenomen

får plats, vilket fått mig att lyssna igenom alla avsnitt.

Är du intresserad av kultur, teologi och böcker på ett djupare plan, rekommenderar jag Läsarpodden där teologerna Patrik Hagman och Joel Halldorf pratar om böcker från ett teologiskt perspektiv. Skarpt och tänkvärt, om än bitvis krävande.

För små fiffiga knep som gör livet lite produktivare, finns Produktivitetsbloggens podcast. Perfekt lagom längd på 10-20 minuter och varierande teman, allt från ”Så slipper du springa till bussen” till ”Därför ska du skriva dagbok”.

Gillar du krim är Spår mitt topptips. Klassisk grävande journalistik där Anton Berg och Martin Johnson leder oss genom svenska fall med tveksamma domslut.

Gör det själv:

Lyssna på en podd! Och berätta gärna vilka poddar du gillar bäst. Tipsa här i kommentarerna, så fler får upptäcka mer.

Detta är inlägg 4 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

2 reaktioner till “4. Vilka poddar lyssnar du på?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s