7. Kräv samma miljömoral av alla

Varför kritiseras den som försöker göra något gott för att inte själv vara perfekt?

Den som själv stoltserar med höga moraliska ideal förväntas leva efter dem. Vi kräver av våra medmänniskor att deras handlingar hör ihop med deras prat. En konservativ präst kan inte behålla sin trovärdighet om han ena stunden predikar att allt sex ska ske inom äktenskapet och sedan bli påkommen med ett one night stand. En vänsterpartist kan inte med hedern i behåll skattefuska.

Miljöengagerade drabbas av samma princip – vi måste alltid välja det bästa möjliga alternativet. Annars är vi ju hycklare och inte värda att lyssna på.

Medan den som inte lyfter ett finger för miljön glatt kan ta en weekend i New York och nöjesköra sin SUV utan att räkna med omvärldens moraliska fördömanden.

Det spelar ingen roll att utsläppen slår lika, oavsett vem som orsakar dem. Jorden struntar i vilken moral den som släpper ut har. Därför är inte klimat och miljö moraliska frågor på samma sätt som sexualitet eller skatter.

Om det är billigare, smidigare och på alla sätt enklare att göra det miljösämre valet, varför avkräva de som gör något för att förändra detta högre moral än de som helt sonika skiter i miljön?

I grunden handlar det om att vi lever i ett liberalt marknadssamhälle, där individer uttrycker sin identitet genom att välja vad de konsumerar. Den fitnessintresserade använder sin lön till gymkort och träningskläder, miljöaktivisten till miljöbra konsumtion.

Istället för att diskutera hur vi ska kunna göra det lättare att göra det miljöbättre valet, fördöms de som redan engagerar sig och försöker göra något rätt. Den som inte lyckas göra alla rätt (vara vegan, cyklist, självförsörjande, återbrukande, osv) fördöms, och på så vis kan den som inte engagerar sig känna att ”Miljömupparna kan få hålla på ifred, inte ens de själva lyckas ju med att leva som de lär”.

Men vad innebär det egentligen att leva som man lär?

Kan man leva rätt i ett trasigt system? När alla har tillgång till bekvämligheterna som fossila bränslen och överkonsumtion gett oss, är det då rimligt att avkräva moralisk perfektion av den som vill förändra systemet? Vi lever i samma samhälle som alla andra. Det är inte möjligt att ha nollutsläpp som enskild person. Vi behöver jobba med strukturerna istället. Bygga ett hållbart samhälle där det är lätt att göra miljörätt och svårt att göra fel.

Den som väljer att engagera sig för vår framtid och en hållbar värld bör avkrävas samma privatmoraliska val som alla andra, varken mer eller mindre. Det måste finnas utrymme för att inte vara perfekt och ändå kämpa för en bättre värld.

Att avkräva den miljöengagerade supermoral är inte rimligt. Vi är här, vi försöker göra världen till en bättre plats och vi klarar oss utan moraliska fördömanden för att vi ibland misslyckas.

Gör det själv:
Uppmuntra dina vänner när de gör nåt klimatbra, istället för att dissa när de inte når hela vägen. Stärk varandra i er strävan. Döm inte. Och framför allt: Lyssna inte på den som kritiserar dig för att inte vara perfekt. Du försöker. Det räcker långt.

Detta är inlägg 7 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s