14. Kvinnor spred evangelium trots män

Skärmavbild 2017-03-14 kl. 22.24.43

Just nu läser jag om svenska kvinnliga missionärer i Sydafrika från 1876 till 1902. De brutala orättvisorna mellan könen slår mig hårt. Även om vi är långt ifrån framme idag, har vi ändå kommit väldigt långt på hundra år.

De ogifta kvinnorna gjorde samma arbete som männen eller mer, men fick bara en femtedel av lönen. En femtedel. Deras omkostnader var inte mindre, men de värderades så mycket lägre än männen. Deras existens och arbete var ständigt ifrågasatt av män som inte gillade att de träffade afrikaner på egen hand, startade skolor och sjukstugor.

Männen bestämde ensamma i missionärskonferensen varje år. En majoritet av de utsända var kvinnor, men de hade varken rösträtt, yttranderätt eller närvarorätt på konferenserna. Alla formella beslut om deras livssituation låg i männens händer, men på smarta sätt lyckades ändå några av kvinnorna gå runt beslutsvägarna och göra vad de ville. Några av kvinnorna ägnade mycket tid åt att fungera som kringvandrande predikanter, men såg det inte själva som att de predikade (vilket var otillåtet för kvinnor). De berättade ju bara om Jesus och sjöng psalmer. Det som var förbjudet hemma i Sverige och i den formella ordningen blev möjligt ändå, för att de vågade trotsa den manliga ledningen. De lyckades också trots motståndet och tack vare sin starka vilja och kallelse driva barnhem, skolor och sjukhus.

Flera gånger klagar kvinnliga missionärer hem till missionsstyrelsen i Sverige, för att den manliga föreståndaren (Missionären) på missionsstationen tagit sig rätten att använda dem som hushållerskor istället för att låta dem göra det arbete de sänts över halva jorden för att utföra: tala om Jesus och utbilda.

Dessa kvinnors historia har förnekats, förminskats och förtigits. Ibland förekommer kvinnorna inte ens med namn i källmaterialet. När de var gifta och medföljde en manlig missionär räknades de inte i samfundens statistik. De ogifta räknades inte som missionärer, trots att det var deras egentliga uppgift.

Hela avhandlingen ”Ännu en syster till Afrika” av Karin Sarja finns att läsa gratis på nätet.

Detta är inlägg 14 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s