15. Prata alltid i micken

”Ni hör väl vad jag säger utan micken?”
”Jag pratar ändå så starkt, jag behöver ingen mick.”

Den som står inför en grupp i ett rum där det finns mikrofon frestas ibland att inte använda den. Talaren tror, förstås utan ont uppsåt, att alla är har god hörsel och att micken därför mest är till besvär. Somliga skriker hellre än att greppa en mick. Det kan ju vara ovant och obekvämt att hålla i den. Kanske är talaren nervös inför hela situationen och att då fumla med en mick gör ju inte saken bättre.

Grejen är att det alltid kan finnas någon som inte hör så bra bland de som lyssnar. Den personen ska inte behöva outa sig som avvikare varje gång hen vill lyssna på något eller delta i ett möte.

Även om alla lyssnare mot förmodan nu skulle höra bra, blir det bara bra konsekvenser av att förutsätta att mick kan behövas. Med mick blir ljudet tydligare, nyanserna kommer fram och lyssnarna behöver inte anstränga sig lika mycket. Så sluta ställ frågan. Den tar bara tid helt i onödan. Utgå ifrån att det behövs, för alla vinner på det. Använd alltid mick där det finns, håll den nära munnen och se hur dina lyssnare mer uppmärksamt tar till sig det du har att säga.

Detta är inlägg 15 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s