16. Trump vill skära i FN:s klimatdiplomati med 20 %

Trumps budgetförslag skulle skära ner budgeten för FN:s klimatorgan UNFCCC med 20 procent. Det handlar alltså om det samarbetsorgan som möjliggör att världens länder träffas för att förhandla klimatavtal och vägen framåt till att skära ner på utsläppen. Med 20 procent mindre pengar, blir det svårare att jobba med internationell klimatdiplomati och den redan känsliga och invecklade processen försvåras. Trump vill också dra undan pengar från klimatforskningen och FN:s forskarpanel IPCC.

I förslaget finns också ambitionen att ta bort alla investeringar i den gröna klimatfonden, genom vilken rikare länder slussar pengar till fattigare länder för att genomföra klimatåtgärder. Detta är rättvist eftersom de rikare länderna blivit rika just med hjälp av att släppa ut fossilgaser. USA har under Obamas tid lovat tre miljarder dollar till fonden och av dessa har en miljard redan betalats ut. Globalt är fondens budget på 10 miljarder dollar, så om Trump drar tillbaka två miljarder är det ett rejält bakslag för klimatet.

Inget av detta är särskilt förvånande med tanke på att Trump går på fossilkorståg för att öppna kolgruvor igen, skär i EPA:s budget (motsvarande Naturvårdsverket) och påstår att klimatförändringarna är en bluff påhittad av kineserna.

Om något gott överhuvudtaget kan komma ur detta så är det att resten av världens länder, städer, företag med flera struntar i den vetenskapsfientliga hållningen från Vita huset och istället fortsätter leverera klimatlösningar. Det händer redan nu och kanske kan den kompletta bristen på verklighetsförankring hos Trump sporra alla goda krafter att göra mer. Det återstår att se hur omvärlden reagerar på detta budgetförslag, som behöver kongressens stöd för att antas och i vanliga fall genomgår en mängd tillägg.

Detta är inlägg 16 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s