24. Den verkliga klimatkonflikten

”Den som skitar ner ska betala och det ska vara lätt att göra rätt.”

Så säger vi ofta i klimatdebatten och nästan alla håller med på en teoretisk nivå. När det ska bli verklighet och den egna plånboken påverkas förändras tongångarna. Då är det inte lika självklart att stå upp för denna princip. Om Thailandsresan blir några hundra kronor dyrare och bensinbilen får högre skatt, då gnälls det. Moderaterna och DN går ut och varnar för att barnfamiljens Thailandsresa blir tusentals kronor dyrare och SVT skriver att ”familjebilar får chockskatt” (Tidigare rubrik var dock: ”utsläppsvärstingar får chockhöjd skatt”).

Klimatdebatten står idag inte mellan de som förnekar vetenskapen och oss andra. Den står mellan läpparnas bekännelse och verklig handling. Alla partier (utom SD) skriver under på att klimatuppvärmningen är på riktigt och att vi utan åtgärder går mot en sämre farligare värld. Den verkliga striden står mellan oss som vill ha riktiga klimatåtgärder (flygskatt, bonus/malus-bilskatt, mer vego, förnybar energi, osv) och de som vill förhala detta.

Därför behöver klimatet bli en tydligare konflikt i svensk politik. Att bara säga att man vill ha ett hållbart klimat kan inte räcka när journalister och allmänhet kräver svar av politiker. Det borde behandlas som en försvarspolitiker vars hela program är ”fred på jorden”. Visserligen lovvärt, men vi måste ha en strategi för att komma dit.

Detta är inlägg 24 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s