33. Om kosmiska koncentrationsläger

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Joh 3:16.

Detta kallas Lilla bibeln. Somliga menar att det är den sammanfattning man behöver för att fatta kristendomen kärna. Evigt liv för de som tror på Jesus.

Ett innanför förutsätter ett utanför. De som inte tror på Jesus får inte evigt liv, utan går under. Jaha. Det var ju tråkigt. Och faktiskt omöjligt för mig att försonas med. Jag kan inte tro på en Gud som sorterar människor på detta vis.

Jonas Gardell har sagt att om han skulle komma till Gud efter döden och hans älskade syster (som inte var kristen) inte fanns där hos Gud, skulle han säga till Gud: ”Jag vill vara där min syster är”. Som kristen omgiven av agnostiker, ateister och människor av annan tro är detta min enda möjlighet. Som Biskop Åke Bonnier skrev: ”[J]ag [kan] inte tro på ett helvete som ett kosmiskt koncentrationsläger för oliktänkande.”

Istället för denna dömande och sorterande Gud, vill jag be till den kärlekens Gud som skapat och bär världen:

Gud,
led mig och bär mig dag efter dag.
Öppna mig för din kärlek,
världen behöver mig.
Världen behöver din kärlek, strömmande genom mig.
Amen

 

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING

Fjärde Moseboken kapitel 21, vers 4 – 9

De bröt upp från berget Hor i riktning mot Sävhavet för att gå vägen runt Edom. Under vandringen blev folket otåligt och klandrade både Gud och Mose: ”Varför har ni fört oss ut ur Egypten för att dö i öknen? Här finns inget att äta och dricka. Vi är utleda på den usla maten.” Då skickade Herren ormar mot folket, giftormar som bet israeliterna så att många av dem dog. Folket kom till Mose och sade: ”Vi syndade när vi klandrade Herren och dig. Be till Herren att han tar bort ormarna från oss.” och Herren sade till Mose: ”Gör en orm och sätt upp den som ett fälttecken. Var och en som blir biten skall se på den, så får han leva.” Och Mose gjorde en orm av koppar och satte upp den som ett fälttecken. Den som blev biten av en orm såg på kopparormen, och då fick han leva.

EPISTEL

Johannes första brev kapitel 1, vers 8 – 10, kapitel 2, vers 1 – 2

Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva, och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat gör vi honom till lögnare, och hans ord finns inte i oss. Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte skall synda. Men om någon syndar har vi en som för vår talan inför Fadern, Jesus Kristus som är rättfärdig. Han är det offer som sonar våra synder och inte bara våra utan hela världens.

EVANGELIUM

Evangeliet enligt Johannes kapitel 3, vers 11 – 21

Sannerligen, jag säger dig: det vi vet förkunnar vi, och det vi har sett vittnar vi om, men ni tar inte emot vårt vittnesbörd. Om ni inte tror när jag talar till er om det jordiska, hur skall ni då kunna tro när jag talar till er om det himmelska? Ingen har stigit upp till himlen utom den som stigit ner från himlen: Människosonen. Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds ende sons namn. Och detta är domen, att när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Den som gör det onda avskyr ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. Men den som handlar efter sanningen, han kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att han gör vad Gud vill.”

Detta är inlägg 33 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s