35. Det goda samtalet på nätet – hur fixar vi det?

Genom åren har många forum, grupper och chattar passerat förbi min skärm. Jag har diskuterat politik, Lars Winnerbäck, surdegsbröd och många andra saker med vänner och bekanta, men också människor som jag aldrig skulle träffat annars.

Det är en fantastisk styrka med internet. Människor kan dela intressen, debattera och uttrycka sig med väldigt lite ansträngning och kostnad. Alla verktyg finns på plats, det är bara att börja skriva.

Baksidan med den här snabbheten är att det går att skriva riktigt elaka saker av illvilja, obetänksamhet eller i affekt och att straffen för det är låga.

På alla möten jag har varit på i Miljöpartiet, kyrkan och andra sammanhang har det alltid varit någon som leder mötet, som ser till att folk pratar om relevanta saker och inte spårar ur till något helt annat (med varierande framgång). Alla respekterar spelets regler och sociala straff väntar den som inte gör det: suckar, himlande med ögonen eller tillsägelser.

På nätet har vi länge saknat den sortens organisering. Istället har vi skapat ganska öppna plattformar där folk skriver vad de vill, också saker som vi aldrig skulle tolerera att någon sa i ett mötesrum, på fikarasten eller i ett klassrum.

Nu sker många bra initiativ för att styra upp hur vi pratar med varandra på nätet.

#Jagärhär är en mycket klok idé som går ut på att många tillsammans gå till kommentarsfält där mycket hat finns och balansera upp det med nyanserade, snällare kommentarer. Det har funkat väldigt bra och hatiska kommentarer dominerar inte lika mycket som förr nyhetssidornas kommentarsfält.
Dr. Status är en av Sveriges största Facebook-grupper. Där delar medlemmarna skärmdumpar på statusar som de tycker är roliga, uppseendeväckande eller intressanta. Gruppen kallar sig själv för diktatur och administratörerna styr den med järnhand, utifrån en uppsättning tydliga regler. Den som bryter mot reglerna åker ut.

En vän berättade om en bloggare som var extremt liberal och ofta provocerande för många läsare. Han hade dock ett väldigt fungerande kommentarsfält och det berodde på hans enda regel: var inte otrevlig. De som bröt mot detta stängdes av. Kanske kan det vara så enkelt ibland.

I den nystartade Facebookgruppen från gårdagens inlägg (pappasnack) håller oss vi till detta:

Tänk på gruppen som ett vardagsrum där vi fikar tillsammans och pratar om att vara pappor, så löser sig resten.

Jag tror att vi behöver tänka på internet som vi gör annars när vi möter människor: var inte otrevlig och acceptera inte att andra är otrevliga mot dig. Så banalt, ändå så lång väg kvar tills vi är där.

Vad tänker du om det goda samtalet på nätet? Har du nån taktik för att inte säga dumma eller elaka saker till folk på nätet? Hur är du med och skapar det goda samtalet?

Detta är inlägg 34 av 100 i utmaningen #blogg100 som går ut på att blogga varje dag. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s