40. Lev i sårbarhet

Den kollektiva tron på kärleken som motkraft till hat och rädsla har idag visats på och runt Sergels torg. Tiotusentals har manifesterat sin tro på kärleken och ett samhälle som håller ihop. 

Det var en sårbar samling, som alla folksamlingar. Följdattacker hade varit möjliga, men många trotsade den risken för det är så kan vi behålla vårt öppna samhälle. 

Idag är det palmsöndag och vi minns intåget i Jerusalem. När Jesus anhängare hyllade honom på åsneryggen på väg in i den heliga staden, var det en sårbar ledare som hyllades. Han kom på en åsna och inte en häst, som brukligt var för politiska figurer med ledarambitioner. Romarna ockuperade landet och upprorsförsök slogs ner hårt. Det var ett sårbart sammanhang. 

Gud själv kom till jorden och levde ofta sårbar. Född till en fattig tillvaro, sedan kringvandrande bland fattiga som han sannolikt delade livsvillkor med. Hans liv slutar på korset, i yttersta sårbarhet. 

Men döden och mörkret har inte sista ordet. Efter terrorn på Drottninggatan visar sig folk från sin bästa sida och låter därmed inte rädsla och hat ta överhanden. 

Efter Jesus död, finns den tomma graven och den uppståndne som ger lärjungarna hopp när han berättar att han ger sin frid och lämnar kvar sin ande. 

Sårbarhet är vårt livsvillkor, men knäcker oss inte. Kärleken segrar till slut. 
GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING

Andra Moseboken kapitel 13, vers 6 – 10

i sju dagar skall du äta osyrat bröd, och den sjunde dagen skall det hållas en fest till Herrens ära. Alla de sju dagarna skall du äta osyrat bröd, ingenting syrat får finnas hos dig och ingen surdeg någonstans i ditt land. Den dagen skall du säga till din son: ’Detta sker till minne av det som Herren gjorde för mig då jag drog ut ur Egypten.’ Som ett märke på handen och ett tecken på pannan skall detta påminna dig om att Herren förde dig ut ur Egypten med sin starka hand, så att hans lag alltid är på dina läppar. Du skall följa denna stadga år efter år vid den bestämda tiden.

EPISTEL

Till hebreerna kapitel 2, vers 14 – 18

Då nu barnen är av kött och blod måste han på samma sätt bli människa, för att han genom sin död skulle göra dödens herre, djävulen, maktlös och befria alla dem som genom sin fruktan för döden varit slavar hela sitt liv. Det är ju inte änglar han tar sig an. Nej, Abrahams ättlingar tar han sig an, och därför måste han i allt bli lik sina bröder för att bli en barmhärtig och trogen överstepräst inför Gud och kunna sona folkets synder. Eftersom han själv har prövats och lidit kan han hjälpa dem som prövas.

EVANGELIUM

Evangeliet enligt Markus kapitel 11, vers 1 – 11

När de närmade sig Jerusalem och var vid Betfage och Betania vid Olivberget skickade han i väg två av sina lärjungar och sade till dem: ”Gå bort till byn där framme. När ni kommer in i den hittar ni genast en ungåsna som står bunden där, en som ännu ingen har suttit på. Ta den och led hit den. Om någon frågar er vad ni gör, så svara: Herren behöver den, och han skall strax skicka tillbaka den.” De gav sig i väg och såg en ungåsna stå bunden ute på gatan vid en port, och de tog den. Några av dem som stod där frågade: ”Vad gör ni? Tar ni åsnan?” Lärjungarna svarade som Jesus hade sagt, och då lät man dem gå. De ledde åsnan till Jesus och lade sina mantlar på den, och han satte sig upp på den. Och många bredde ut sina mantlar på vägen, andra strödde ut löv som de tog från träden runt om. Och de som gick före och de som följde efter ropade: ‘Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn.’ Välsignat vår fader Davids rike som nu kommer! Hosianna i höjden!” Så kom han in i Jerusalem och gick till templet. Och när han hade sett på allt vände han tillbaka till Betania med de tolv, eftersom det redan var sent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s