46. Bedöm inte allt

Allt i livet ska inte betygsättas.

Vi är vana vid att få betyg och utvärderas. I skolan och på jobbet kan bedömning vara ett viktigt verktyg för att kunna utvecklas vidare. Men all denna bedömning gör att vi börjar tänka i bedömande termer kring annat i livet också.

Gillade du föreläsningen? Var maten god? Hade du en bra fika? Det är småpratsfrågor, ett socialt kitt som kan vara trevligt. Men också tecken på att vi gärna vill bedöma allting som kommer i vår väg. Få saker kommer undan bedömande.

Genom att ständigt bedöma saker, reducerar vi dem till mindre än vad de kan vara. Allting passar inte på en skala 1-10. Hur vacker är en soluppgång? Hur inspirerande är ett tal? Hur glad blev du för presenten? Blir inte upplevelsen mindre om den måste kläs i bedömande ord och jämföras med andra upplevelser?

Hur vore det om vi istället för mätande, ibland fokuserade på att vara intensivt närvarande i det vi upplever utan att recensera det? Jag tror att det är värt att testa. Liknande lärdomar har gjorts av andliga grupper och har nått många i Sverige via meditation och yoga, där deltagaren uppmanas att släppa alla tankar och inte bedöma. Öva dig i att se din nästa, situationer och dig själv i ett nytt ljus där du inte är upptagen med att bedöma och kategorisera.

Detta är inlägg 19 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s