51. Vem ställer vi i centrum för debatter? 

Vi låter rasister, klimatförnekare och antivaxxare vara i centrum av debatten helt i onödan.

Små rörelser på marginalen kan få orimligt stort genomslag för sina idéer just för att de är så extrema. Det är häpnadsväckande att påstå att svarta har lägre IQ än vita, att världens samlade klimatforskning är fel eller att statens vaccinationsprogram är en farlig konspiration.

Påståenden som dessa, som inte särskilt många håller med om, får ändå oproportionerligt stort utrymme i media och offentlig debatt. De triggar starka reaktioner: Vi som inte håller med blir förbannade och säger emot. Pang, så har vi en debatt.

Plötsligt ställs den extrema idén på ena sidan och en rimlig debattör på andra sidan. Sedan får de ungefär lika stort utrymme för att torgföra sin åsikt. Resultatet blir det som kallas ”falsk balans” (DN skriver utförligt om problemet här). Det verkar som att det handlar om att två jämbördiga parter diskuterar en fråga, när det som egentligen sker är att fakta ställs mot åsikt. Idén bakom upplägget är att alla frågor kan debatteras för eller emot, men så är det förstås inte.

Ett annat sätt som ytterligheterna dominerar debatten är att kasta in något kontroversiellt och sedan få folk att reagera på det. Det kan vara arga tweets, debattartiklar, intervjusvar eller vad som helst som provocerar rejält och skapar en konflikt. Medieplattformar hejar på detta och släpper in dessa texter, för att dra in klick och annonspengar. Public service hoppar på tåget, i ett missriktat försök att vara neutrala och objektiva. Genom att provocera fram en reaktion, har ytterlighetspersonen fått igång sin debatt och fört fram sitt budskap ur sin utgångspunkt. Hen har fått problemformuleringsprivilegiet.

Vi kan vara smartare än så här. Några tips på vad vi kan göra för att få en bättre debatt:

  1. Låt dig inte provoceras att diskutera något utifrån en helgalen utgångspunkt. Säg nej till orimliga debattupplägg, svara inte på ytterligheter. Sätt agendan själv istället.
  2. Lyft inte upp ytterlighetspersoner till centrum av debatten genom att ge dem utrymme. Kritisera medier som ger plats åt dessa personer. Fråga redaktörer och ansvariga varför personerna bjudits in.
  3. Använd din tid klokt. Jag har mer än en gång fastnat i debatter med ytterlighetspersoner och troll. Det leder sällan någontans. Ofta vill de inte förstå eller lyssna, utan bara prångla ut sitt budskap.
  4. Prata om det du själv vill istället för att bråka med ytterligheterna. Hur kan vi motverka diskriminering? Vilka är de bästa klimatåtgärderna?

Detta är inlägg 51 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s