54. Den Gud jag tror på

Tolv år gammal förväntade jag mig att om Gud finns, borde han höras som en röst i huvudet. Jag förväntade mig exakta besked och när inga kom räknade jag med att Gud inte finns. Jag kunde ju inte tro på en Gud jag inte visste något om och som heller inte dök upp och gav mig enkla svar på livets gåtor. Gubben på molnet fanns nog inte.

Ganska snart efter att jag börjat hänga i kyrkan som 14-åring, upptäckte jag att det inte var en sådan tro som folk där hade. Vad jag istället hittade, var helt andra saker: Det talades om Gud som en kärleksfull förälder, som älskar oss gränslöst, mer än vi kan förstå och ta emot. Kyrkans uppgift är att göra denna kärlek tydlig i världen.

Det talades om en Gud som väntar på oss och som vi kan öppna oss för, men som inte tvingar sig på. Det talades om en Gud som använder våra händer för att göra gott i världen. Det talades om att vi är skapade till Guds avbilder och därför borde räta på ryggen och vara stolta över oss själva och inte låta oss förminskas av mobbning, för snäva könsroller eller konsumism. Denna Gud talade kyrkan om. Denna Gud kunde jag tro på.

Jesus säger till sina lärjungar: ”Saliga de som inte sett, men ändå tror”. Min tro har aldrig varit övertydlig. Jag har aldrig sett Gud och blivit bländande övertygad. Jag har närmat mig Gud genom att leta tillsammans med andra, trott fast jag inte sett. Öppnat mig för att ta emot Guds kärlek och funnit att den finns i människors leenden, fantastisk musik och i vårsolen som strålar in i rummet.

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING

Sakarja kapitel 8, vers 6 – 8

Så säger Herren Sebaot: Om de som är kvar av folket tror att detta är omöjligt i kommande dagar, är det därför omöjligt för mig? frågar Herren Sebaot. Så säger Herren Sebaot: Jag skall rädda mitt folk ut ur österns länder och västerns. Jag skall hämta dem hit och låta dem bo i Jerusalem. De skall vara mitt folk och jag skall vara deras Gud i trohet och rättfärdighet.

EPISTEL

Petrus första brev kapitel 1, vers 3 – 9

Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda, till ett arv som inte kan förstöras, fläckas eller vissna och som väntar på er i himlen. Ty Guds makt beskyddar er genom tron fram till den frälsning som finns beredd att uppenbaras i den sista tiden. Därför kan ni jubla, även om ni just nu en kort tid skulle få utstå prövningar av olika slag, för att det som är äkta i er tro — och detta är långt dyrbarare än det förgängliga guldet, som dock måste prövas i eld — skall ge pris, härlighet och ära när Jesus Kristus uppenbaras. Ni har inte sett honom men älskar honom ändå; ni ser honom ännu inte men tror på honom och kan jubla i outsäglig, himmelsk glädje då ni nu står nära målet för er tro: era själars räddning.

EVANGELIUM

Evangeliet enligt Johannes kapitel 20, vers 24 – 31

En av de tolv, Tomas, som kallades Tvillingen, hade inte varit med när Jesus kom. De andra lärjungarna sade nu till honom: ”Vi har sett Herren”, men han sade: ”Om jag inte får se spikhålen i hans händer och sticka fingret i spikhålen och sticka handen i hans sida tror jag det inte.” En vecka senare var lärjungarna samlade igen, och Tomas var med. Då kom Jesus, trots att dörrarna var reglade, och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla.” Därefter sade han till Tomas: ”Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro!” Då svarade Tomas: ”Min Herre och min Gud.” Jesus sade till honom: ”Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror.” Också många tecken som inte har tagits med i denna bok gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn. Men dessa har upptecknats för att ni skall tro att Jesus är Messias, Guds son, och för att ni genom att tro skall ha liv i hans namn.

Detta är inlägg 54 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s