71. Unga är inte framtiden

I kyrkan, skolan och civilsamhället har jag hört samma sak i många år: ”Unga är framtiden”. ”Ni unga är viktiga för ni är vår framtid!”
Detta är inte sant. Det är förminskande.

Unga är viktiga här och nu, för att de är fullvärdiga människor precis som medelålders eller äldre. Problemet är att unga inte ses som riktigt hela människor. Varje gång någon säger ”Unga är framtiden”, säger de indirekt ”Unga är inte nutiden, men de kommer att börja betyda nåt i framtiden”. Jag tror inte att den som säger så menar nåt illa, men detta är vad som sägs mellan raderna.

Det stämmer att den som är ung kommer att leva här på jorden mycket längre än den som blivit gammal. Ja, den som idag är medelålders kommer förr eller senare att bli utbytt mot någon som idag är ung. Men unga är ju viktiga redan nu, inte för att de en dag kommer att bli medelålders!

När vi tillsammans bygger samhället, kyrkan och skolan, behöver vi vara allihopa – barn, unga, medelålders, gamla. Ett första steg för att göra det är att medelålders och äldre börjar lyssna på unga och ta unga på allvar, var och en för vem hen är här och nu. För att det ska hända på riktigt måste också medelålders lämna ifrån sig en del makt och sluta klappa unga på huvudet med förminskande talesätt.

Detta är inlägg 71 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s