82. Att sträcka sig utanför sig själv

Tack.
Vad vill du tacka för idag? Vad i ditt liv är du tacksam för? Att du får äta dig mätt, har tak över huvudet eller en vän som lyssnar? Vad det än är, bär vi alla på känslor av tacksamhet.

Hjälp.
Vad behöver du hjälp med? Visst finns det saker som är bortom vad du klarar av, där du behöver se nya möjligheter eller bara få kraft att utstå oundvikliga vidrigheter? Alla behöver vi hjälp.

Förlåt.
Vad vill du be om ursäkt för? Ibland gör vi fel, ibland vet vi inte bättre. Ibland sätter vi oss själva framför andra, så att vi skadar dem. Vad vi än gjort, bär vi ibland på känslan av att något blivit fel och viljan att rätta till det.

Dessa tre saker är grunden i många böner. Inte bara hos dig som ber ofta och riktar dig till Gud, men också hos dig som inte kallar dig kristen, troende eller religiös. Jag tror att vi alla då och då ber, oavsett vad vi kallar det eller till vem vi riktar oss. Vi mumlar: ”Nu får bussen ta och komma!”, ”Ge mig ork!” eller ”Hoppas jag får jobbet!”. Bönen är ett av människans sätt att sträcka sig utanför sig själv, bortom sin egen makt och förmåga.

Som kristen tror jag att Gud är den som lyssnar till alla våra böner och bär oss genom livet i ljusa och mörka dagar.

Detta är inlägg 82 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING

Första Kungaboken kapitel 3, vers 5 – 14

I Givon visade sig Herren för Salomo i en dröm om natten. Gud sade: ”Be om vad du vill. Jag skall ge dig det.” Salomo svarade: ”Du visade stor godhet mot din tjänare David, min far, eftersom han levde troget, rättfärdigt och redligt inför dig. Och du har hållit fast vid denna stora godhet och gett honom en son som nu sitter på hans tron. Det är du, Herre, min Gud, som har gjort mig till kung efter min far David, och här står jag nu ung och oerfaren mitt i det folk som du har utvalt, ett folk så stort, så talrikt att det inte kan räknas. Ge din tjänare ett lyhört sinne, så att jag kan skipa rätt åt ditt folk och skilja mellan gott och ont. Vem skulle annars kunna döma över ditt väldiga folk?” Denna bön behagade Herren, det gladde honom att Salomo bad om detta. Gud sade: ”Eftersom du bad om detta och inte om ett långt liv eller om rikedom och inte heller om dina fienders död utan bad om gåvan att urskilja vad som är rätt, så uppfyller jag nu din bön och gör dig visare och mer insiktsfull än någon har varit före dig eller kommer att bli efter dig. Också det som du inte har bett om ger jag dig, rikedom och ära i alla dina dagar, mer än vad någon annan kung har haft. Och om du vandrar mina vägar och rättar dig efter mina bud och stadgar, så som din far David gjorde, skall jag ge dig ett långt liv.”

EPISTEL

Till de kristna i Rom kapitel 8, vers 24 – 27

I hoppet är vi räddade — ett hopp som man ser uppfyllt är inte något hopp, vem hoppas på det han redan ser? Men om vi hoppas på det vi inte ser, då väntar vi uthålligt. På samma sätt är det när Anden stöder oss i vår svaghet. Vi vet ju inte hur vår bön egentligen bör vara, men Anden vädjar för oss med rop utan ord, och han som utforskar våra hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden vädjar för de heliga så som Gud vill.

EVANGELIUM

Evangeliet enligt Matteus kapitel 6, vers 5 – 8

När ni ber skall ni inte göra som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att människorna skall se dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig. Och när ni ber skall ni inte rabbla tomma ord som hedningarna; de tror att de skall bli bönhörda för de många ordens skull. Gör inte som de, ty er fader vet vad ni behöver redan innan ni har bett honom om det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s