83. Shahira och Kjell

I vanliga fall är utbildningsnämnden och kommunfullmäktige ganska torra möten, där redan beslutade saker formellt rapporteras och godkänns.

Häromkvällen lyssnade jag på Shahira. Hon är 15 och kom med sin familj från Afghanistan hösten 2015. Nu går hon i min gamla högstadieskola. På svenska berättade hon för utbildningsnämnden om skolgången i Afghanistan, om talibaner som hatar kvinnor och om sina framtidsdrömmar.

Hon var förvånad över att gå i könsblandad skola, men gillade det nu. Verkade plöja böcker. Det gör mig ont att Shahira kommer att behöva stångas mot diskriminering och rasism, det behöver vi bekämpa. Genom hennes berättelse fick arbetet mer mening.

Ikväll är det kommunfullmäktige. Föreläsaren Kjell Kampe fick hela fullmäktige att föreställa sig att bli flyktingar till TadzMbeKistan. Han fick oss att förstå den enorma förvirringen över att lära sig ny kultur och ett nytt språk. Han finns på http://www.amadeus.se/

Kan vi tänka oss att Sverige brakar samman och vi måste fly? Kan vi utifrån detta känna solidaritet med flyktingar som kommit till Sverige? Kanske kan Loke Nybergs ”Flykten från Sverige” få oss att fatta. 14 minuter sång, värd varenda minuts lyssning: https://www.youtube.com/watch?v=2z9bN-hEfpQ

Detta är inlägg 83 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s