88. Små steg framåt

I politik kan man välja mellan att få saker gjort eller stå bredvid.

Den som vill få saker gjort kommer att behöva kompromissa med andra och kan inte få precis som hen vill. Med frustrerande små steg kommer man närmare sitt mål, men långsamt går det.

Den som ställer sig bredvid kan stolt berätta att hen inte har vikt ner sig eller gått med på något hen inte ville från början, men får heller nästan aldrig något gjort. Samhällsutvecklingen kan fortsätta att gå åt helt fel håll, medan hen slår sig för bröstet och tänker på hur bra det skulle vara om hens förslag gick igenom. Problemet är att det inte kommer att hända. Produkten av detta val blir bara vackra ord på ett papper.

I början av 1900-talet gjorde Socialdemokraterna ett val. De valde reformism som metod istället för revolution. Partiet splittrades. Reformisterna ägnade 1900-talet till att bygga upp välfärdsstaten som vi känner den idag. Revolutionärerna kallas numera Vänsterpartiet.

Den som väljer att stå bredvid, hoppa av samarbeten och skrika högt i medier kan göra snygga plakat och få med sig några på sina förslag, men kommer inte att kunna omvandla sina förslag till verklighet. Vad är det värt att ha rätt, om man aldrig kan börja ta steg för att få rätt i verkligheten? Om vi ska komma nånstans med samhällsutvecklingen krävs det tålmodiga, envisa små steg i rätt riktning.

Detta är inlägg 88 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s