90. Vem jämför du dig med?

Självhjälpsböcker, gammal visdom och folk i allmänhet är överens: Det är inte alltid bra att jämföra sig själv med andra. Det kan göra oss olyckliga, vara orättvist och dumt. Ändå gör vi det. I lokalsamhället jämförde folk sig med sina närmsta grannar. Det fanns ju inga massmedier som kunde berätta om några andra.

Idag kan vi jämföra oss med alla i hela världen. Den som är bäst i världen på att spela piano, laga mat, minnas decimaler av π – alla finns de lättillgängliga några klick bort. Här står vi inför ett val: Att bli imponerade och inspirerade eller besvikna och modfällda över att vi inte kan nå dit själva. Den som känner sig dålig av att se någon som är bättre, kanske lägger ner och tänker att det inte är någon idé, för det finns ju alltid nån annan som är bättre. Det är en dålig väg att gå. Bättre är att välja fascinationens väg, den kan ta oss långt. Den som blir inspirerad av någon annan höjer sig själv och blir triggad att bli ännu bättre.

I de lägen vi inte blir lyckligare eller sporrade av att jämföra oss med andra, kanske det är bäst att låta bli. Att bara vara nöjd, stolt och glad med det man själv gör kan vara lättare när vi låter bli att jämföra oss med andra.

Detta är inlägg 90 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s