92. USA lämnar klimatavtal, förstör mest för sig själva

Det verkar riktigt illa att Trump nu försöker backa in i framtiden genom att göra det lättare att elda kol och olja. Det land som tidigare med självklarhet kallades den fria världens ledare struntar i ett av världens viktigaste avtal.

Men det är inte så illa som det ser ut.
Det är som Livija Ginters säger troligt att USA förlorar på att lämna avtalet. Deras ekonomi lär krympa när andra länder blir ledande i energisektorn. Och för miljön är skadan redan skedd genom budgetnedskärningarna till NOAA och EPA (ung. motsv. SMHI, Naturvårdsverket).

På sätt och vis kan man säga att Trump redan när han blev vald gjorde försämringen, eftersom han lovat att strunta i klimatet och Parisavtalet bygger på ländernas frivilliga åtgärder och åtaganden, var och en hos sig.

Jag är, precis som Pontus Hummelman inte så oroad i det långa loppet. Han skriver på twitter: ”The long game: Trump och USAs ekonomi kraschar under mandatperioden. Nästa val väljs en sansad demokrat. Och USA är tillbaka i Parisavtalet.”

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) föreslår redan klimattullar mot USA och det är inte helt osannolikt. Världssamfundet brukar bestraffa de som ställer sig utanför globala ordningar (t ex skaffar sig kärnvapen eller invaderar andra länder), det skulle kunna bli likadant här. Då skulle amerikanska varor bli dyrare och USA förlora handelsintäkter.

Vi ska också komma ihåg att USA är en federal republik. Det innebär att delstaterna har ganska stora möjligheter att fortsätta driva progressiv klimatpolitik, trots pajaskonsterna från Vita huset. Vi har redan sett den svenska klimatministern Isabella Lövin teckna ett separat klimatavtal med Kalifornien, kanske kommer mer i samma stil framöver.

EU och Kina har också idag gått ut och sagt att USA:s besked bara kommer göra att de arbetar ännu hårdare för klimatet.

Ryktena om Parisavtalets död är betydligt överdrivna. Tvärtom, skulle USA:s avhopp faktiskt kunna bli en energiboost till avtalet.

Läs mer om avhoppet här: http://supermiljobloggen.se/…/20…/05/usa-lamnar-parisavtalet

Detta är inlägg 92 av 100 i utmaningen blogg100, som går ut på att blogga varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s